Over de auteur

Johan Kroes (1979) is zelfstandig tekst- en speechschrijver en werkte onder meer als speechschrijver voor de eerste vrouwelijke Commissaris van de Koning in Overijssel en vervolgens voor de eerste vrouwelijke Minister van Defensie in Nederland. Dat bracht hem op het spoor van de boeiende geschiedenis van vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht.

Met dit boek wil hij deze pioniers eren en ervoor zorgen dat hun verhalen niet verloren gaan.  

Totstandkoming van het boek
Begin 2014 begon Johan als speechschrijver bij het ministerie van Defensie. In die tijd las hij een artikel in Trouw waarin gesteld werd dat onze (recente) militaire historie vooral door mannenogen is beschreven en dat daardoor – bewust of onbewust – de verhalen van vrouwelijke verzetshelden en veteranen veelal links zijn blijven liggen.

Johan stelde zich toen tot doel om regelmatig het verhaal van een vrouw in de speeches van de minister te verwerken. Bijvoorbeeld in 2015, toen Jeanine Hennis-Plasschaert werd uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland en hij een toespraak mocht schrijven  voor het ‘Opzij-top 100-congres’. Hiervoor dook Johan toch eens in de geschiedenis van vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht en interviewde onder meer Christa Oppers-Beumer, de eerste vrouwelijke officier die in 1982 afstudeerde aan de Koninklijke Militaire Academie. Dit eerbiedwaardige instituut stond tot dan toe 150 jaar lang alleen open voor mannelijke cadetten.

Hij constateerde toen dat er weliswaar veel sociologisch onderzoek is gedaan naar vrouwen bij de krijgsmacht, maar dat er op geschiedkundig gebied nog maar weinig is vastgelegd. Op dat moment bedacht hij zich hoe mooi het zou zijn om de verhalen van deze pioniers vast te leggen en in één boek bij elkaar te brengen.

In 2019 vond hij in het jubileum van ’75 jaar vrouwen bij de Nederlandse krijgsmacht’ het momentum om hier serieus mee aan de slag te gaan en in 2020 voltooide hij het boek door ook de meest recente wapenfeiten van vrouwen binnen de krijgsmacht vast te leggen: de inzet van vrouwelijke militairen tijdens de coronacrisis en de introductie van vrouwen bij de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine.